Kako ću naučiti voziti

ili 10 koraka do vozačke dozvole

izbor_autoskole

1. korak

Izvadi potvrdu o kroničnim i psihičkim bolestima

Prije upisa u autoškolu, obavezno je od obiteljskog liječnika dobiti potvrdu o kroničnim i psihičkim bolestima od kojih osoba boluje ili se liječi, te koju terapiju uzima. Bez tog dokumenta liječnik medicine rada neće vam moći izdati uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za vozača, koje vam je potrebno kad vadite vozačku dozvolu.

Također, prije nego upišeš autoškolu, osiguraj si dovoljno vremena – najbrže ćeš završiti autoškolu ako ne budeš radio velike pauze između teorijskog dijela i vožnje, između satova vožnje…

2. korak

Upiši se u autoškolu

Autoškola Index se nalazi u Ulici Jakova Gotovca 1, kod Kvatrića

3. korak

Izvadi uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima

Obavi liječnički pregled na medicini rada (pregled specijalista medicine rada, pregled vida i psihološko testiranje). Liječničko uvjerenje vrijedi 6 mjeseci, pa ukoliko vozački ispit položite poslije tog roka, trebat će vam novo uvjerenje kako bi uopće podigli vozačku dozvolu. Pregled se može obaviti u bilo kojoj poliklinici medicine rada, a preporuka autoškole INDEX je poliklinika Euromedica, koja se nalazi u blizini škole u Rakovčevoj 6.

4. korak

Teorijska nastava o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima (PPSP)

Odslušaj (i nauči) teorijski dio nastave o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima. 
Naravno, teorijski dio nastave će biti manje uzbudljiv od same vožnje, ali vrlo je bitno da na ovim satovima maksimalno sudjeluješ: nećemo te ‘daviti’ suvišnim pričama, već ćemo ti svaki propis pojasniti na primjerima koji se svakodnevno zbivaju u prometu.

Pogledaj i koji je zakonom propisani broj sati teorijske nastave tako da si možeš bolje organizirati vrijeme.

5. korak

Predavanja iz prve pomoći

Odslušaj (i nauči) predavanja iz prve pomoći. Prema ovom se predmetu nemojte odnositi neodgovorno: na predavanjima ćete dobiti znanja koja vama i vašim bližnjima mogu spasiti život. Nastavni plan i program iz predmeta ‘Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći‘ slušat ćete u poliklinici Euromedica.

6. korak

Ispit iz prometnih propisa i sigurnosnih pravila

Položi ispit iz prometnih propisa i sigurnosnih pravila. Zakonski imaš pravo 5 puta pristupiti ovom ispitu, ali ako i peti put padneš, morati ćeš ponovo slušati predavanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima. Ispit se polaže u prostorijama HAK-a, na računalu, a može i na odgovarajućem tiskanom obrascu. Na stolu smiješ imati samo važeću osobnu ispravu, knjižicu kandidata za vozača, uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti i kemijsku olovku.

7. korak

Ispit iz prve pomoći

Položi ispit iz prve pomoći. Ispit se polaže u prostorijama HAK-a na adresi Avenija Dubrovnik 44. Ispit se polaže individualno pred ovlaštenim ispitivačem HAK-a i to obvezno prije nego pristupiš ispitu iz Upravljanja vozilom.

8. korak

Satovi vožnje

Odradi satove vožnje s instruktorom. Bitno je da ne radiš velike pauze između satova vožnje, jer ćeš kontinuiranom vožnjom izgubiti osjećaj straha i bolje se ‘upraksirati’. Također, važno je da znaš da ispit vožnje moraš položiti u roku od 18 mjeseci od dana kada si položio ili položila ispit iz teorijskog dijela (Prometni propisi i sigurnosna pravila)

9. korak

Položite ispit iz vožnje

Ispit se dijeli na dva dijela:

  • ispit na prometnom vježbalištu (poligonu)
  • ispit u prometu na javnoj cesti.

Na poligonu polažeš ispit samostalno, bez nazočnosti instruktora u vozilu. Ako položiš dio ispita na poligonu, nastavljaš ispit u prometu na javnoj cesti.

10. korak

Preuzmi svoju vozačku dozvolu!

Odi na policiju i preuzmi svoju vozačku dozvolu! I ne zaboravi tamo odnijeti svoje uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, temeljem kojeg će ti policijska uprava izdati vozačku dozvolu 🙂